Nebezpečí v podobě mikrovlnky
Mikrovlnná trouba se stala naprosto běžnou součástí našich domácností. Je to v dnešní uspěchané době logické, protože nám například urychluje přípravu nebo i jen ohřátí jídel. Přesto, že má tohoto pomocníka už spousta lidí, zůstává pro nás tak trochu záhadou. Důkazem tohoto tvrzení je to, že se otázky na mikrovlnku občas objeví v některém zábavném televizním pořadu. Otázky vypadají velice jednoduše, ale jsou vlastně dost záludné.
1) Může se uvařit vejce natvrdo v mikrovlnce?
2) Co se stane, když dám do mikrovlnky rozpéct krajíc chleba?
3) Dají se v mikrovlnce ohřát sušené chilli papričky?
Otázky, na které málokdo zná odpovědi.
o Vejce natvrdo se bude v mikrovlnné troubě vařit opravdu jen chvilku.
o Za chvíli totiž dojde k explozi.
o Pára, která vznikne uvnitř vejce, nebude mít kam unikat a vejce se zkrátka rozprskne po celé mikrovlnce.
Pokud jste tento experiment vyzkoušeli a vejce zůstalo vcelku, tak rozhodně neloupat. Máte totiž v ruce nebezpečnou výbušninu.
Dá se v mikrovlnce rozpéct chleba?
Také máte rádi křupavý rozpečený chléb? Bude stačit jen pár vteřin, aby se z tohoto pečiva stalo v mikrovlnce něco absolutně nepoužitelného.
§ Z chleba se uvolní voda, která se srazí v páru a ta opět usedne na chleba.
§ Z našeho voňavého krajíčku se stane páchnoucí hrůza, která bude mít konzistenci žvýkačky.
Jestliže máte rádi pálivé věci, určitě znáte chilli papričky. A pokud chcete zažít skutečný „odvaz“, tak je dejte ohřát vcelku do mikrovlnky. V troubě se z nich začne uvolňovat pálivá složka kapsaicin, který se smísí s unikající párou.
o V okamžiku, kdy otevřete dvířka mikrovlnky, zažijete dosud nepoznané.
o Tím, že vdechnete koncentrovanou páru, budete si myslet, že vám chytly vnitřnosti.
o A tím, že ta pára usedne na vaše ruce a další obnažené části těla, budete pomyslně hořet i zvenku.